dissabte, 11 de desembre del 2021

Faula de l’armadillo i la papallona (16/6/2021)

 
Vet aquí una vegada, quan els animals parlaven sense por, un armadillo i una papallona. Tots dos van trobar-se per casualitat sota els matolls que bordejaven una praderia on solia jugar la colla d’infants del poble, per cert, força entremaliats. L’armadillo, arran de terra, ensumava l’aire intentant descobrir la presència dels dimoniets. Fitant la papallona de reüll, va ser el primer a trencar el silenci:

—Què hi fas aquí, fràgil criatureta? Que travessaràs el prat amb mi?

La papallona, que reposava sobre una branqueta situada a pocs centímetres més amunt del seu interlocutor, desplegava i recollia les ales reflectint els rajos de sol que es filtraven per entre les fulles.
Somrient, contestà:

—No ho sé, vaig on la vida em porta, senyor Armadillo. De moment, soc molt feliç aquí admirant els centelleigs de color que la llum produeix en les meves ales. No li semblen meravellosos?

L’armadillo, arrufant el nas i xisclant baixet, li soltà:

—Ai, papallona poca-solta! Tu i els teus colorets qualsevol dia d’aquests, acabareu atrapats en alguna xarxa. Quan posaràs una mica de seny? Aquest món està ple d’amenaces; quina és la teva estratègia de defensa?

—Estratègia de defensa? —la papallona es va gratar el caparró amb una antena, dubtant. Bé, jo puc volar...

L’armadillo tallà la frase en sec.

—Volar, volar, mi-te-la a ella. Això que fas no és més que un voletejar entre les flors com una babaua, distreta i sense adonar-te dels perills que t’envolten. Has d’aprendre de mi: atent a tot el que es mou, si m’empaiten, corro a tota velocitat; si necessito amagar-me cavo un forat a terra amb les punxegudes urpes; si caic en una emboscada, em faig una pilota protegit per la meva cuirassa òssia...

—Vaja, sembla que ho té tot controlat digué, irònica, la papallona.

—I tant que sí! Avançar-se als perills és assegurar-se la supervivència, bonica!

—Vol dir que no és una mica paranoic, vostè? No es pot viure aixecant defenses contra tot esdeveniment; a més, d’assegurar-se, res! Si estem subjectes a l’atzar, l’imprevist, les contingències, la Tique, que deien els grecs...

—Oi, oi, oi! Ara em ve amb grecismes! L’atzar només fica el nas quan no estem prou preparats, senyoreta! Per això sempre s’ha de planificar, evitar riscos, estar alerta. Ser previsors i desconfiats. Tu crides l’atenció amb tantes coloraines i, sense una bona defensa, vius en risc permanent de perdre la vida, que no ho veus?

—La vida ja és curta per se, senyor; per això suposo que prefereixo viure intensa ment però despreocupadament, gaudint de les coses belles en lloc de patir per les dolentes...

I així enraonant i filosofant, tots dos van sentir crits i rialles provinents de l’altra banda del prat. L’armadillo va calcular que tindrien prou temps per creuar-lo, abans de l’arribada dels murris. Decididament, travessà corrent pel bell mig del pradell mentre la papallona el sobrevolava divertida. Doncs no ho va aconseguir: no sabia (i no ho podia saber, que d’això van els imprevistos) que un dels nens ja tenia edat per portar una escopeta. I de punteria, també en tenia, i molta! El tret va foradar la cuirassa abans que l’armadillo n’hagués sentit el soroll que li anunciava la seva mort. La papallona es va posar sobre una flor propera per mirar el seu company, ara del tot indefens. Avui no m’ha tocat a mi, va pensar, i de seguida tornà a envolar-se rere la flaire d’una orquídia silvestre.

Doncs ja ho veieu: viure amb por de perdre la vida és tenir-la ja perduda. No podem controlar-ho tot; és millor gaudir del temps que ens és donat fins que Tique posi el punt final al nostre relat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada