dissabte, 11 de desembre del 2021

Així és... (26/5/2021)

 

L’home i la dona avançaven a poc a poc, arrossegant els peus damunt l’asfalt xop i brillant. Consirosos, no aixecaven el cap sinó per fitar-se de reüll, breument, ara l’un, ara l’altra, sense trobar-se mai. Cada un s’havia après la versió dels fets que li pertocava, amb molta cura. Revisaven mentalment les dades de les noves identitats i el camí que havien de seguir d’ençà fins a sortir del país, i tornar a connectar-se amb els camarades. No sabien res l’un de l’altre, només els àlies i la cèl·lula a què pertanyien.

Al primer revolt de la carretera s’aturen, es miren als ulls un instant i, tot seguit, sotgen l’horitzó girant-se lentament, aguditzant la percepció com per no perdre’s cap moviment al seu voltant. Res, la vasta praderia esquitxada d’arbres aquí i allà, i la via relliscosa que s’endinsa als núvols negres amenaçadors de més pluja. Han de separar-se; ella encara caminarà uns trenta quilòmetres sobre l’asfalt cap al pròxim poble, on agafarà algun tren que la porti a la frontera nord; ell travessarà un boscatge no gaire llunyà per a atènyer el rierol que fa de límit oest, on normalment no hi ha gendarmes.

Quan creus que el trobaran? pregunta ella sense deixar d’escodrinyar arreu.
Segons la nostra font, s’estarà tot el cap de setmana sol a la cabana, i aquí no hi arriben les línies telefòniques, doncs... comptem que no el vinguin a buscar fins dilluns a la tarda, com a mínim.
Potser hauríem d’haver amagat el cotxe...
—Tranquil·la, dona, la gent d’aquests paratges és força esquerpa; si passés algú per l’indret, amb prou feines s’hi fixaria.
D’acord, doncs... No hi ha res més a dir, ha estat un plaer conèixer-te, espero que arribis bé a destí i potser tornem a treballar plegats en alguna altra ocasió esbossa un tímid i delicat somriure per primer cop des que es van reunir per a la missió.
—No, això no passarà, malauradament; saps quines són les regles —intenta un somrís ell també, sense poder dissimular el profund desencís.Així és aquesta vida, reflexiona ell, mentre zigzagueja entre salzes i avets. El compromís ideològic no deixa lloc al plaer privat; l’amor a la terra, els valors, els compatriotes, reemplacen l’amor sentimental, i fins i tot el familiar... Encara que té uns ulls molt bonics i un cos tan femení..., i la veu seductora... Qui ho sap, quan acabi la guerra, potser... Així és aquesta vida, reflexiona ella, mentre albira les primeres cases del poble. Quan has de matar o morir pels teus principis, els sentiments s’anul·len. Sense lligams es corren menys riscos i ho pots donar tot per la Causa... Tot i així, treballar amb un company potser més efectiu, i si és tan guapo i tan fort..., i amable, i segur de sí... Compta, que ve algú...

Els càlculs dels fugitius han estat equívocs, no comptaven amb l’amant secret del general, que vindrà a trobar-lo al seu amagatall aquesta mateixa nit. La notícia esclatarà als mitjans de tot arreu; exèrcit i policia envairan la regió, bloquejaran les carreteres, tancaran fronteres; escorcolls i detencions indiscriminades no es faran esperar. L’home i la dona hauran de canviar els plans d’escapada, improvisar i arriscar-se de moltes maneres. Només un dels dos ho aconseguirà perquè..., així és aquesta vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada