dissabte, 11 de desembre del 2021

La ironia (22/1/2021)

 

Ella volia estudiar violí, s'imaginava tota vestida de negre vellut, l'instrument ben calçat al seu llarg i blanc coll, asseguda entre altres violins tocant amb passió al mig de l'orquestra. Però el pare deia que això era per a rics i esnobs burgesos, que no en faria res de profit amb un violí i que el millor era la guitarra, un instrument de caràcter sociable que prometia diversió en qualsevol reunió. La mare no deia res, ningú a la família tenia oïda per a la música.

Ella va començar doncs a estudiar guitarra; la professora era una noia casolana i mediocre, li feia tocar el folklore més resclosit del país i cantar cançons meloses de Julio Iglesias o Abba, que ella detestava. El solfeig l'avorria i només alguna peça de música clàssica tocada per punteig li feia una mica de gràcia -potser li recordava el so del violí-. Si el fonament patern per a triar aquests estudis era que ella pogués passar-s'ho bé amb els amics, aviat allò que havia de ser entreteniment va esdevenir obligació. El pare s'hi havia obsessionat: li treia temps d'esbarjo perquè practiqués més, exigia que s'aprengués les partitures de memòria, demanava que cantés més alt i clar, que reclamés noves cançons a la professora i finalment, que es presentés a exàmens al Conservatori.

No feia sentit, però ella, tan dòcil, tan submisa, tirava endavant; si li faltava el desig, no així la capacitat. I tampoc no mancava d'intuïció i empatia, coneixia la història de la família paterna plena de frustracions. La mare s'encarregava de recordar-l'hi cada vegada que notava un esbós de rebel·lia. En la seva infantil imaginació, aprovar l'examen de guitarra es va convertir doncs en una fita per reivindicar el pare.


I en va arribar el dia. Com que era un diumenge i el pare no es perdria mai les curses de la Fórmula 1, va ser la mare qui la va acompanyar al Conservatori. Van tornar-ne al migdia i el pare encara era al llit mirant esports a la televisió. Ella se li va apropar tímidament i estirant el braç li mostrà la llibreta de notes. El pare va llegir el «10» i tot seguit en tinta negra un «Excel·lent» i una signatura enrevessada. Sense mirar-la, tornant els ulls cap a la pantalla i amb un somriure satisfet, va deixar anar: "que era sord l'examinador?".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada