divendres, 10 de desembre del 2021

Plebea vida (relat medieval)

 

Canta el gall trepat a l'encanyissada de l'hort just quan toquen les campanes tan tan tan. El lluminós dia s'avança a la negra nit entre les primeres clarors d'un cel que fa cara d'adormit, i al monestir s'aixeca un rumor de passos, badalls, murmuris, precs. El germà Tomàs ronseja al catre estret, adolorit i restret. Aquesta nit està cridat cal Compte, Déu sap per què.

Canta el gall trepat al capdamunt del galliner ca l'Hermínia. El marit ronca rony rony com un porc gros i gras que es rebolca al matalàs. Ella es lleva amb fàstic de la pudor dels humors corporals, els rots de cervesa i el sexe maldestre i forçat. Un dring dring d'olles i metall es cola per sota la porta i sap que la Maria ja prepara l'esmorzar dels hostes. Avui té la fonda de gom a gom pels esdeveniments d'aquest vespre al castell.

Canta el gall trepat a la poltrona desmanegada de l'Arnau. Espantat, com un cavall mal domat, dona un cop de peu a l'Alfons que jeu al seu costat. Pam! Trobador i joglar es miren en la foscor i es deixen caure sobre la palla del llit panteixant del sobresalt. Tanquen els ulls una estona més abans de posar-se a memoritzar cançons i poemes per a aquesta nit. Imaginen milers de dames a conquerir, abellir, captivar, delectar, seduir.

Canta el gall trepat a la reixa de la cabana més propera al castell. El Yorik salta del seu petit jaç als peus del Compte, qui estirat de bocaterrosa i llarg i prim, dorm al colossal llit. El gran danès a l'altre costat, fa un sord bup bup i somriu d'orella a orella mentre el bufó badalla i s'estira i es peta: ahhhhhhh prrrrr clac clac clac. El gos sap que és tasca del geperut nan, alimentar-lo abans de posar-se a practicar les bufonades per al ball.

Canta el gall aquí i allí quiquiriquic cridant la plebs a sortir d'entre els llençols i llançar-se de ple a l'enrenou d'un dia que no és pas qualsevol, tots a feinejar a l'espera de tenir part en la celebració del castell, i oblidar si més no per una nit les misèries de la plebea vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada