dijous, 18 de juny del 2020

Un Bouvillenc mès



Va arribar a aquest petit poble verd groguenc i assolellat de província, fugint de París. Fugint, potser, d'una feina rutinària o d'una mare castradora, potser d'una parella amb qui ja no li feia goig de compartir el llit. O simplement de la grisor urbana, el soroll de milions d'ànimes que s'arrosseguen per carrers contaminats o si més no per la insidiosa i constant pluja parisenca. No ho sabem amb certesa.

L'hem acceptat a força de veure'l cada tarda a la mateixa tauleta de marbre blanc, al costat de la finestra en el nostre bar de tota la vida. Solitari i meditatiu, escrivint en una llibreta o llegint algun llibre vell, aixecant els ulls cada tant per deixar-los perdre's al blau del cel o el verd dels camps que ens envolten.

No sabem a què es dedica, no diu més que el necessari i si algú s'atreveix a donar-li conversa, aviat
ho deixa córrer davant les seves respostes lacòniques i monosil·làbiques. És més un escoltar i un assentir que no pas un compartir res de les seves opinions. Al començament ens feia curiositat però ja no, aquí ens acostumem a tot i respectem les diverses maneres de ser.

Divendres passat, tanmateix, ens va sorprendre. Jugàvem dòmino a la taula gran fent una mica de xivarri, quan es va aixecar lentament i lliscant cap a la porta, se’ns va apropar, en lloc del quotidià bona nit acompanyat pel moviment del cap, s'aturà un moment, ens va dirigir una mirada carregada de qui sap quines tristeses i digué: «plourà a Bouville». El vam seguir amb la mirada fins que desaparegué darrere el finestral. Vam explorar el cel tots alhora, ens miràrem els uns als altres sense cap expressió i vam seguir jugant. La vida continua a pesar de fugides, nostàlgies i pluges.

("...Demà plourà a Bouville..." frase final de La Nàusea, Sartre) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada