dijous, 18 de juny del 2020

El punctum olfactiu



Remenava paperassa dels calaixos quan cau a terra una fotografia, imatge cap avall. Llegeixo «Varanasi, 2017» i en donar-li la volta un munt de colors, olors, sorolls m'esclaten a la memòria. Em deixo omplir per les sensacions que afloren sobtadament tan vives com si hi fos ara mateix, asseguda a les escales als peus del Ganges.

Les coloraines dels vestits i tuls femenins serpentejant entre la multitud hipnotitzada pels rituals hinduistes al voltant del santon, la remor continua de les jaculatòries i lloances barrejada amb els mugits d'una vaca sagrada que fica el cap a la foto i mira encuriosida la lent de la càmera.

A l'altre cantó un noi d'ulls negres riallers ven votius florals i llumetes de pigments en pols i resines d'aromes exòtiques que seran llençats al riu abans que acabi la tarde. La fragància dels encens es combina amb el fum d'una graella improvisada on una anciana de somriure ple d'arruguetes rosteix blat de moro. Recordo la picor calenta de les espècies que untava a les panotxes.

Però hi ha un altre olor que impregna l'aire de d'escena. Al fons, fora de focus, un núvol de fum negre i espès es fa el veritable punctum de la fotografia: les fogueres del crematori.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada