divendres, 1 de març del 2019

L'escletxa de color, un text sobre la mort...



Hi ha poques fotografies de Donya Anna Maria i en totes apareix ja gran, recolzada contra alguna cosa que li sosté el poc desig de viure, un posat trist i la mirada buida absent del món que l’envolta. Fins i tot en una foto de la boda de sa filla, ni tan sols intenta dissimular la tristor, que es fa més palesa per tenir al costat la consogra, tan jovial i maquillada, plena de color encara que la foto es blanc i negra. Donya Anna Maria, en canvi, vestia de negre de cap a peus, segons diuen, des que moriren els dos primers fills just abans de migrar a Les Amèriques.

Hi ha també un parell de postals dels nens morts per alguna d'aquelles malalties que es couen a la guerra, la pobresa i la desesperació. Un nadó embolicat en la mortalla plena de puntetes primoroses i l’altre, d’uns quatre o cinc anys plàcidament dormit al seu taüt. Una mica sinistre tot plegat.

Fa uns anys, remenat papers vells, ma mare trobà una altra foto força diferent: no està recolzada sinó ben dreta, aixecant una criatura acabada de néixer, i a més a més, casi que esbossa un somriure. La imatge és borrosa i té una taca de refracció de la llum al capdamunt, però a mi m'agrada creure que no és pas un defecte sinó la petita escletxa de color que vaig obrir jo als últims anys de l'àvia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada