divendres, 1 de març del 2019

Històries al pati de l'avi o la gallina sense cap


Al pati de l'avi hi havia un galliner construït sota la figuera. Tant el gall com el seu harem de gallines eren de plomatge marró excepte una, una pobra gallina blanca, seca i maldestre. Qui pensi que la discriminació pel color és només un comportament humà, s'equivoca. Les aus fosques es dedicaven a torturar la diferent sempre que podien.

Per això, l'avi havia dividit el galliner en tres espais que es comunicaven per un forat quadrat a les parets contigües i que podia ser tancat amb unes comportes de fusta. La blanca hi romania separada i tota sola fins a que un parell de néts entremaliats obria les portetes per deixar passar les gallines racistes. Qui pensi que els infants no poden ser qualificats de cruels, també s'equivoca. Aquests dos petits perversos miraven fascinats la brutal escena que ells mateixos provocaven.

L'avi, fart d'haver de salvar l'au discriminada i empaitar els murris amb el cinturó, un bon dia, aparegué amb una destral de cuina, agafà la gallina pel coll i sostenint-la contra el tronc de la figuera, descarregà la guillotina fent saltar cap i cresta pels aires mentre la resta del cos va llançar-se a córrer uns quants passos encara abans que l'abandonés l'ànima gallinàcia. Qui pensi que això no és possible i que un cos sense cap ha de caure rotund, torna a equivocar-se. Els nens van quedar petrificats davant la visió apocalíptica que els inculpava i després de ser obligats a menjar-se el brou com a part del merescut castic van passar uns quants dies amb mal de panxa i malsons.

Al pati de l'avi, durant la infantesa, si hi ha coses per contar! Si el galliner fos la societat i les gallines els seus individus, els dos dolentots potser serien polítics instigadors i sense escrúpols. Però per sort, el temps, la maduresa i la saviesa de l'avi els va convertir en adults impecables, de fet avui pertanyen a ongs d'inclusió social i pro-animalistes. Qui pensi que la gent no canvia, aquí en té un contra-exemple. Això sí, algunes nits, encara em desperto aterrida escapant de la gallina fantasmal que m'empaita sense cap i amb la destral sota l'ala. 
 
 

*publicat al Recull de relats del taller d'escriptura creativa ViureEscriure II, Òmnium Eixample, Bcn, 2019, pàg. 38.

https://cdn.omnium.cat/wp-content/uploads/2019/11/26112325/Viure-Escriure-II-recuII-de-relats.pdf


*traduït a l'eslovè per Andrej Rot, publicat i llegit al programa de radio Spletna Revija, 11/01/2020

https://www.kud-kdo.si/dedkov-kokosnjak-in-se-dve-zgodbi/


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada